Reklama
 
Blog | Veronika Brázdilová

Velká debata „Studovat v zahraničí, nebo doma: Co na to trh práce?“

18. března 2014 jsem moderovala debatu na téma "Studovat v zahraničí, nebo doma: Co na to trh práce?" organizovanou projektem ProStredoskolaky.cz. Přišlo přes dvě stě středoškoláků a vysokoškoláků, kteří měli mnoho dotazů a motivaci, která se - dle ohlasů - po debatě ještě zvýšila. Záznam debaty najdete na www.prostredoskolaky.cz. Mě osobně debata inspirovala k založení tohoto blogu, na kterém bych se chtěla věnovat otázkám spojeným se studiem v zahraničí.

Když jsem si moderování debaty připravovala, nenašla jsem žádný článek, který by o této problematice pojednával. Přesto je otázek víc než dost: Kdy je správná doba vyjet studovat do zahraničí? Pro koho je to vhodné? Vede studium v zahraničí k lepší pracovní pozici?

O tom jsme diskutovali s Martinem Hausenblasem, s Miroslavem Hřebeckým, s Karlem Nohejlem a Lukášem Sedláčkem (představení hostů najdete na začátku záznamu debaty). Všichni čtyři řečníci se shodli, že studium v zahraničí je velký přínos pro osobní rozvoj. Člověk se stane samostatnějším, sebevědomějším, získá mnoho kontaktů, cizí jazyk, schopnost adaptovat se novému prostředí a kriticky uvažovat. Lukáš Sedláček také popisoval, jak se v Anglii profesoři individuálně věnují každému studentovi.

Co se týče otázky ‚kdy vyjet‘, doporučení panelistů je ‚čím dříve, tím lépe‘, proto by i středoškoláci – pokud se cítí motivovaní – neměli váhat. Ohledně následného uplatnění na trhu práce, záleží na zaměstnavateli, jestli dokáže zkušenost ze zahraničí ocenit. Zahraničních škol je hodně a český zaměstnavatel se v nich ne vždy orientuje, ale fakt, že člověk vycestoval je signálem pro zaměstnavatele, že je pracovitý a „má jiskru“.

Reklama

Bavili jsme se také o otázce financí studia a o přijímacích procesech na zahraniční školy. Martin Hausenblas mluvil o stipendijním fondu Renesance, který založil a který vybírá studenty na základě motivace. Stejné kritérium se také často používá pro přijetí na zahraniční školu – tedy nerozhodují pouze známky, ale osobnost a jak moc je motivace konkrétní.

Závěrem debaty tedy je, aby studenti neváhali vyjet do zahraničí a i proto bych chtěla zde na blogu nadále rozvíjet toto téma a odpovídat detailněji na dotazy, které se toho týkají. Na debatě i po ní jsme viděli, že studenti mají mnoho dotazů a zájem o toto téma, což pro nás panelisty bylo radostné zjištění.

Chtěla bych se tu věnovat například následujícím otázkám: Co chybí na českých školách a co je největší přínos studia na zahraničních školách. Co studentům brání odjet a jak to vyřešit. Jak roli hrají studia v zahraničí při hledání práce. Jaká je motivace studentů se vracet do ČR. A tak dále.

Na všechny dotazy se chci ptát lidí se zkušenostmi ze zahraničí a chci být v kontaktu se studenty.

Pokud se chcete k nějakému tématu vyjádřit, nebo máte dotaz či nápad na článek, napište mi prosím na [email protected]